Da li je srpski narod nesposoban ili veoma sposoban?

Cesto slušamo kako je sve ,,naopako,, u Srbiji, kako je sve van Srbije bolje, ali juce su me podsetili da je prošlo samo 75 godina od bombardovanja Beograda u drugom svetskom ratu ...

ILI

placemo pod svojim nebom
TEKSTOPISCI ZA INTERNET Da li je srpski narod ,,nesposoban,, ili veoma sposoban? 4406Dan 06.04.2016.dan kao i svaki drugi ili mi se barem tako cini. Jutro je, budim se, ustajem. Jedino o cemu mislim je da bi trebalo da se požurim da ne bi zakasnila na posao. U jednom trenutku pogled mi prelazi preko prozora, ali se zadržava napolju ...sunce sija, cujem smeh slucajnih prolaznika... Palim televizor, spremam se i onda cujem u vestima da je danas 75 godina od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Tad u tom trenutku setila sam se coveka i dogadjaja od juce. Secam se da je trebao da završi neki ,,lakši posao,, da izvadi par papira i podnese zahtev opštini. Secam se da je dva dana vadio dva dokumenta, usta su mu bila bela, pogled izbezumljen i širio je neku hladnocu.
Govorio je o službenici koja ,,nije htela da mu završi zahtev,,tražila mu je dodatne papire, krivio je sve ...nju, državu, vlast ..narod ...sve ... ali nije odustajao, hteo je da završi svoj posao I obavezu.
Igrom slucaja ja sam išla sa njim kada je podnosio zahtev. Bila je to ona ista ona žena koju je on opisivao i koja je i ovoga puta trebala da primi njegov zahtev. Imala je karmin, dosta pudera, verovatno da sakrije lice, pogled je i njoj bio izbezumljen, blago se tresla iako je tog dana bilo preko 20 stepeni. Nakon što su njih dvoje zapoceli razgovor koji je poceo veoma napeto, primetila sam njihovu slicnost, iste price i neposredno nakon razgovora shvatila sam da imaju iste probleme,imaju iste price, isto žaljenje na ,,narod, državu ..sve... kao da su na taj jedan trenutak zamenili svoje svoje probleme,svoje uloge i onda kao ...da su u jednom trenutku bili spremni da ih opet preuzmu, odahnuli su i opet ih preuzeli, tada kao da se poklopilo da se i nesporazum rešio. Tada kao da to nije ni bilo vazno, jednostavno su nastavili svako svojim putem, svako u svojim mislima i svojim daljim ,,poslom,,
Setila sam se da je Beograd bombardovan pre samo 75 godina, a svi se secamo i bombardovanja 1999, kao i Srbije u jugoslovenskim ratovima. Necu se zadržavati na informacijama o samim bombardovanjima i spoljnim napadima, vec cinjenicu da se to dešavalo i da je uništeno mnogo obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih bogatstva naroda, da je poginulo mnogo ljudi.
Da li može biti istina da je u Srbiji ,,sve naopako,, ili smo možda samo narod koji ,,place,, ovde, pod ovim nebom, koji i pored svih spoljnih napada i dalje koraca, sa svim svojim osobenostima i iskonskim životom?